G H E R L A
 
Bine ati venit in
municipiul nostru!
 

T U R I S M
 
Elemente cu caracter unic
 

G A L E R I E  F O T O
 
Poze cu Gherla veche
 

I N F R A T I R I
 
Lista cu localitatile infratite
 

I N S T I T U T I I
 

Casa de Cultura
Muzeul de Istorie
Biblioteca
Centrul de ingrijiri

 

S.P.C.L.E.P. Gherla
  Starea Civila

Evidenta Persoanelor
 

S.V.S.U.   GHERLA
  Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta

PLAN DE APARARE 2014-2017

FISA S.V.S.U.
 

SVSU
Cetatea Gherlei in sec. al XVIII-lea

SERVICIUL VOLOUNTAR PENTRU SITUATII DE URGENTA

Str. Victoriei nr. 9A, tel. 0264-241812; 0264-241849

   Din istoricul pompierilor gherleni

   In cadrul Castrului roman de la Gherla si a asezarii civile(canabae)in cadrul sistemului de constructii si fortificare al garnizoanei militare romane, s-a pus problema prevenirii si stingerii incendiilor, fie ca urmare a unor fenomene naturale fie ca urmare a incendierii de catre daci a constructiilor si depozitelor cu furaje, cereale si alte bunuri romane.
   Documente epigrafice atesta existenta unor organizari specifice cu oameni specializati , instruiti special, referindu-se la organizarea pazei de noapte nocturali ce aveau rolul si de a semnala si interveni la incendii.
   Constructiile evului mediu, dezvoltarea asezarii, ridicarea Castelului spaniilor in sec. al XIII-lea au impus mai multe reguli severe de prevenire si stingere a incendiilor, chiar un regulament, la incendii si inundatii li se cerea sa participe intreaga obste a Gherlei.
   Desi targ, apoi oras la mijlocul secolului al XVI-lea cea mai mare parte a locuintelor din Gherla nu aveau cosuri de evacuare a fumului, erau acoperite cu paie, stufaris, trestie etc. Cu inmultirea mestesugarilor si organizarea lor in bresle au aparut cerinta multiple dar si pedepsirea grava a celor ce nu respectau regulile de prevenire.
   Imigrarea armenilor in vatra asezarii si construirea unor cladiri au adus masuri severe pentru prevenirea incendiilor. Proprietarii imobilelor aveau obligatia de a avea vase mari din lemn pine cu apa, carlige, sape, lopeti etc. La 1 mai 1717 s-a infiintat o echipa de pompieri civili si voluntari. Totusi in anul 1728 a izbucnit un mare incediu arzand 27 de gospodarii dupa care s-a elaborat un regulament care prevedea reorganizarea formatiei de pompieri si formarea unei comisii permanente de control.
   In anul 1778 formatia a fost investita cu personalitate juridica cu drapel propriu, sigiliu, venituri si cheltuieli proprii.
   Formatia de pompieri a intervenit la marile incendii care au marcat istoria urbei, dupa fiecare mare incendiu autoritatile au decis marirea numarului de voluntari si imbunatatirea dotarii serviciului.

CALENDAR ORTODOX/SINAXAR


Harta digitala
Gherla


Icoana facatoare de minuni a
Maicii Domnului

Sf. Manastire Nicula

O vorba buna
de la Radio Romania


Muzeul de xilogravura
din Hasdate


DomnulePrimar.ro

A T E N T I O N A R I-
A V E R T I Z A R I
I. S. U.   C L U J

w.evenimentegherla.ro


SIST. NATIONAL SEAP:

SISTEMUL NATIONAL

Mersul trenurilor:

Hoteluri in Cluj


Protectia Consumatorului
Copyright Primaria Gherla © 2008