G H E R L A
 
Bine ati venit in
municipiul nostru!
 

T U R I S M
 
Elemente cu caracter unic
 

G A L E R I E  F O T O
 
Poze cu Gherla veche
 

I N F R A T I R I
 
Lista cu localitatile infratite
 

I N S T I T U T I I
 

Casa de Cultura
Muzeul de Istorie
Biblioteca
Centrul de ingrijiri

 

S.P.C.L.E.P. Gherla
  Starea Civila

Evidenta Persoanelor
 

S.V.S.U.   GHERLA
  Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta

PLAN DE APARARE 2014-2017

FISA S.V.S.U.
 

Casa de Cultura

Casa de Cultura este o institutie publica de cultura si arta,de importanta locala,aflata sub Autoritatea Consiliului Local Gherla. Activitatea Casei de Cultura Gherla se desfasoara în baza Programului minimal anual,aprobat de Primaria Municipiului Gherla si se axeaza pe promovarea si difuzarea actului cultural artistic si atragerea cetatenilor la activitatile pe care le organizeaza, punându-le la dispozitie o larga paleta de genuri artistice si culturale.

La Casa Municipala de Cultura Gherla,isi desfasoara activitatea, ca activitate permanenta 12 formatii si grupuri artistice:
• Ansamblul Folcloric ARDEALUL,format din orchestra si trei grupe de dansuri populare în care activeaza 100 de persoane si care organizeaza si participa la manifestari desfasurate în tara si strainatate. In idea continuarii traditiilor populare românesti, în cadrul ansamblului s-a format o adevarata scoala a dansului popular românesc care de-a lungul anilor a initiat si pregatit sute de copii gherleni în tainele dansului popular. In 2006, Ansamblul ARDEALUL a sustinut 9 reprezentatii in sala Casei de Cultura Gherla si a participat la festivaluri si manifestari folclorice de la Cluj ,Bobâlna, Mociu etc.
• Taraful(Trio) ARDEALUL,formatie traditionala compusa din trei instrumentisti ,participant la spectacole, manifestari, festivaluri si concursuri nationale si internationale.
• Grupul vocal ZESTREA alcatuit din 32 de copii având un repertoriu ce cuprinde cântece si dansuri traditionale, obiceiuri specifice subzonei folclorice Gherla si valorifica autenticitatea stilului interpretativ si de acompaniament. Dintre multele prezente pe scenele tarii în anul 2006 amintim: participarea la Festivalul “Flori de mai” Cluj Napoca, Festivalul “Colindele Iancului” Cluj –Napoca, Festivalul de Colinde Bucuresti, Inregistrari si participari la manifestari organizate de Radio si Televiziunea Româna.
• Grupul Folcloric TRADITII,format din 20 persoane,interpreti si pastratori ai folclorului autentic din subzona folclorica Gherla. Au participat la Târgul de Craciun de la Strasburg Franta, precum si la manifestari organizate de Casa de Cultura, Radio Cluj si Televiziunea Româna.
• Corul CORALA MAGNA,cu un numar de 50 de membri. Cu un repertoriu complex, cuprinzând piese corale de factura clasica, religioase, romante , colinde,prelucrari folclorice, etc.,a participat la 12 spectacole ,concerte, manifestari cu caracter omagial organizate de Casa de Cultura . A participat printre altele la Bienala de Muzica”Augustin Bena”Cluj-Napoca, Festivalul “Iacob Muresianu”Cluj-Napoca, Festivalul Coral de Primavara de la Câmpia Turzii. Un deosebit succes a reprezentat participarea la manifestarile cultural-artistice din Italia unde a sustinut cateva spectacole de înalta tinuta artistica.
• Formatia de opereta în limba maghiara, compusa din 22 de persoane-formatie centenara a Casei de cultura -a sustinut 3 spectacole pe scena Casei de Cultura , si 2 spectacole la Dej si Huedin
• Fanfara Municipala cu 18 instrumentisti , a participat la diferite momente cultural-artistice din Municipiul Gherla, cum sunt:zilele importante ale tarii si municipiului,spectacol de colinde,festivalul coral, promenade,etc.,
• Cenaclul literar “Ion Apostol Popescu”-25 de membri-are o deosebita activitate, membrii cenaclului publicând cu ocazia Zilelor Municipiului Gherla-2006-o antologie “Scriitori gherleni”,deasemenea publica în renumitele reviste literare “Amurg Sentimental” Bucuresti si “Tribuna”Cluj-Napoca. In 2006 a organizat prima editie a Intalnirilor de la Nicula si s-au organizat întâlniri si sezatori literare cu scriitori consacrati din Bucuresti, Cluj-Napoca,etc.,
• La Casa de Cultura mai functioneaza si alte formatii artistice dintre care amintim: Grupul instrumental de muzica clasica, Formatiile de dans sportiv si modern, grupul folk . In anul 2006, Casa Municipala de Cultura Gherla, în baza Programului minimal ce cuprinde Agenda manifestarilor cultural-artistice ale institutiei, a organizat cu formatiile proprii 44 de manifestari si anume: spectacole festive si omagiale, de folclor, manifestari literar artistice, de divertisment, spectacole pentru copii, teatru si opereta, concerte de colinde, de muzica corala. Cu ocazia Zilelor Municipiului Gherla-2006-Casa de Cultura a organizat 9 spectacole diferite ca genuri artistice la care si-au dat concursul toti cei peste 325 de artisti amatori ce activeaza în cadrul formatiilor Casei de Cultura Gherla, cât si invitati consacrati ai artei si culturii românesti.

In anul 2006Casa de Cultura Gherla a reusit împreuna cu Primaria Municipiului Gherla organizarea traditionalelor festivaluri ce au loc la Gherla de multi ani: - Festivalul de folclor “TrioTansilvan-Trio Instrumental”-editia aXIII-a,festival de interpretare a muzicii populare instrumentale. Au participat 16 formatii reprezentând 9 judete. - Festivalul de folclor “Tinere Sperante”-editia a V-a, festival de interpretare a muzicii populare rezervat copiilor. Au participat 27 de concurenti din 10 judete.

La Casa de Cultura Gherla pe lânga manifestarile organizate cu formatiile proprii, s-au desfasurat si alte manifestari si spectacole organizate de alte institutii culturale , institutii de spectacole si concerte, organizatii, asociatii, partide politice,etc..Au sustinut spectacole, printre altii:Fundatia TEKA, Ansamblul din Ungaria, Teatrele din Cluj-Napoca, Alba Iulia, Galati, etc.. Pentru anul 2006 dorim mentinerea formatiilor existente ca activitati permanente, mentinerea si dezvoltarea cantitativa si calitativa a festivalurilor proprii si mentinerea, dezvoltarea si extinderea relatiilor culturale cu centre si institutii culturale, formatii si grupuri artistice din tara si strainatate.

----------------------------

Alte institutii: • Muzeul de Istorie
 • Biblioteca
 • Centrul de ingrijiri la domiciliu
 • CALENDAR ORTODOX/SINAXAR


  Harta digitala
  Gherla


  Icoana facatoare de minuni a
  Maicii Domnului

  Sf. Manastire Nicula

  O vorba buna
  de la Radio Romania


  Muzeul de xilogravura
  din Hasdate


  DomnulePrimar.ro

  A T E N T I O N A R I-
  A V E R T I Z A R I
  I. S. U.   C L U J

  w.evenimentegherla.ro


  SIST. NATIONAL SEAP:

  SISTEMUL NATIONAL

  Mersul trenurilor:

  Hoteluri in Cluj


  Protectia Consumatorului
  Copyright Primaria Gherla © 2008