G H E R L A
 
Bine ati venit in
municipiul nostru!
 

T U R I S M
 
Elemente cu caracter unic
 

G A L E R I E  F O T O
 
Poze cu Gherla veche
 

I N F R A T I R I
 
Lista cu localitatile infratite
 

I N S T I T U T I I
 

Casa de Cultura
Muzeul de Istorie
Biblioteca
Centrul de ingrijiri

 

S.P.C.L.E.P. Gherla
  Starea Civila

Evidenta Persoanelor
 

S.V.S.U.   GHERLA
  Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta

PLAN DE APARARE 2014-2017

FISA S.V.S.U.
 

MUZEUL DE ISTORIE GHERLA


Muzeul de istorie din Gherla, ca institutie cultural-stiintifica, are ca obiective achizitionarea, conservarea si valorificarea bunurilor culturale, precum si expunerea acestora publicului larg.

Cladirea Muzeului de Istorie - Gherla La baza Muzeului de Istorie din Gherla, au stat o serie de colectii dintre care amintim pe acelea apartinând Societatii Astra, Muzeului Armenesc, colectia de anuare a liceului "Petru Maior" si o parte din colectiile Muzeului din Sic. În anul 1951, muzeul de istorie a devenit muzeu raional functionând într-o cladire de pe strada Avram Iancu, care a fost demolata ca urmare a lucrarilor de sistematizare a orasului.

În anul 1986, întregul inventar a fost transferat în cladirea din strada Mihai Viteazul, nr.6 (fosta casa a familiei Karacsony, construita la sfârsitul secolului XVIII). În decursul timpului, colectiile au sporit prin achizitii, donatii si cu artefacte descoperite ca urmare a sapaturilor arheologice din zona. În prezent muzeul adaposteste peste 18.000. de piese cuprinse în 5 colectii.

Valorificarea patrimoniului muzeal se face prin expozitii permanente si temporare, iar în ultimul timp si prin expozitii itinerante.

Expozitia permanenta (amenajata în trei sali), prezinta prin materialele arheologice si documentare, evolutia societatii umane din paleolitic, pâna în secolul al XVIII-lea. Sunt înserate în vitrine, exponate descoperite la Gherla si în zonele limitrofe apartinând epocilor paleolitic, neolitic, perioadei dacice si romane, precum si cele apartinând evului mediu. Având în vedere valoarea unor obiecte armenesti, a fost amenajata "Sala armeneasca" , expozitie ce prezinta publicului vizitator o gama larga de piese cu caracter religios apartinând cultului armeano-catolic.

Vase din ceramica: Unelte vechi:

În vara anului 2006, a fost vernisat lapidarul roman si medieval (amenajat în curtea muzeului), ce cuprinde numeroase monumente de piatra (coloane, stele funerare, ancadramente, caramizi cu inscriptii, etc).

În ultimii ani au fost amenajate expozitii cu caracter temporar care s-au bucurat de un mare succes din partea publicului vizitator. Amintim aici doar câteva: "Arme si efecte militare", "Realizari ale stiintei si tehnicii", "Icoane pe sticla - Scoala Nicula", "Arta si traditie pe valea Somesului Mic", expozitie Cucuteniana "Scânteia-Magia resturarii", "Arta si cultura armeneasca la Gherla"

Biblioteca muzeului contine o bogata paleta de publicatii, concretizata în lucrari de specialitate din domeniul preistoriei, istoriei vechi si medievale, istoriei moderne si contemporane. Exista de asemenea un numar însemnat de periodice si documente, unele unicat.

----------------------------

Alte institutii: • Casa de Cultura
 • Biblioteca
 • Centrul de ingrijiri la domiciliu
 • CALENDAR ORTODOX/SINAXAR


  Harta digitala
  Gherla


  Icoana facatoare de minuni a
  Maicii Domnului

  Sf. Manastire Nicula

  O vorba buna
  de la Radio Romania


  Muzeul de xilogravura
  din Hasdate


  DomnulePrimar.ro

  A T E N T I O N A R I-
  A V E R T I Z A R I
  I. S. U.   C L U J

  w.evenimentegherla.ro


  SIST. NATIONAL SEAP:

  SISTEMUL NATIONAL

  Mersul trenurilor:

  Hoteluri in Cluj


  Protectia Consumatorului
  Copyright Primaria Gherla © 2008